Işık Kirliliği Gökyüzü Gözlemlerini Nasıl Etkiler?

Işık kirliliği gökyüzü gözlemlerini iki şekilde engelleyebilir. İlk olarak; korumasız ışıkların,  ışıklarını düz yukarı olmak üzere her yöne göndermesidir. Bu durum şöyle açıklanabilir. Güneşin, gündüz gökyüzünü aydınlatması. Böylece gökyüzü, geceleri gündüz kadar aydınlık değildir. Peki ama
ışık kirliliği gökyüzü gözlemlerini nasıl etkiliyor?

Yerleşim Yerlerinin Işık Kirliliği ve Gökyüzü Gözlemi ile İlişkisi Nedir?

Öte yandan şehirlerdeki aşırı aydınlatma gökyüzündeki loş cisimlerin görülmesini engelleyebiliyor. Çok sönük bir cismi fotoğraflamaya çalıştığınızda, gökyüzündeki parıltı nedeniyle çekilen cisim fotoğrafta net olarak görünmez. Eğer sokak ışıklarının çoğu aşağı yönlü aydınlatma sağlıyorsa, cisim daha net çıkacaktır.

Işık Kirliliğine Neden Olan Faktörler

  • Şehir aydınlatmaları
  • Sokak ve yol aydınlatmaları
  • Tesisler ve binaların aydınlatmaları
  • Bahçelerden ve evlerden taşan ışıklar

Işık Kirliliği Gökyüzü Gözlemlerini Nasıl Etkiler?

  • Gökyüzündeki cisim ve nesnelerin gözlemlenmesini zorlaştırır
  • Gökbilimcilerin araştırmalarını zorlaştırır
  • Çıplak gözle parlak cisimler, sönük görünür veya görünemez
  • Bazı gözlemlerde yanılmalara sebep olabilir

Işık Kirliliği Astronomik Gözlemleri Nasıl Etkiler?

İkincil olarak; yerleşim yeri ışıklarının, astronomiye karışması ise daha ilginçtir. Gökbilimciler genellikle bir nesnenin spektrumunu almak ve teleskoptan gelen ışığı bileşen  renklerine ayırmak isterler. Galaksiler gibi flüoresanslı nesnelerin bir spektrumunu aldığınızda, spektrumun düzgün olmadığını ve birkaç çizgiden oluştuğunu gözlemlersiniz. Her çizgi, bir kimyasalın varlığını gösterir.

Gökbilimciler, bu çizgileri inceleyerek, gözlemledikleri cismin kimyasal bileşimini ve sıcaklığını hesaplayabilir. Cismin hızını belirlemek için çizgilerin kırmızıya kaymasını ve Gauss formülünü kullanırlar. Spektroskopi, gökbilimciler için çok önemli bir alet olmasına rağmen ne yazık ki şehir ışıkları spektrografları olumsuz etkileyebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu