En Büyük Gezegen ve En Küçük Gezegen Hangisidir?
Güneş sisteminde yer alan gezegenler benzersizdir. Her birini diğerinden ayıran özellikler vardır.
En çok yapılan karşılaştırmalarda ise küçüklük ve büyüklük açısından sıralamalar yapılmaktadır. Güneş sistemindeki gezegenlerin arasında en büyük gezegen Jüpiter, en küçük gezegen ise Merkür’dür.
Güneş sistemindeki gezegenlerin kapladığı yüz ölçümüne göre yapılan sıralamasında en küçük gezegen Merkür başta olmak üzere sıralama şu şekildedir; , Mars, Venüs, Dünya, Neptün, Uranüs, Satürn ve Jüpiter. Gezegenler için genellikle güneşe yakınlık açısından bir sıralama yapılır ve bu nedenle de büyüklük küçüklük sıralaması ile karıştırılabilir.
En Büyük Gezegen Jüpiter’in Özellikleri
En büyük gezegen olmasının yanı sıra hidrojen ve helyumdan oluşması nedeniyle de gaz gezegeni olarak da tanımlanmaktadır. Jüpiter anlam olarak Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğünden ismini alır. Gezegenler arasında da en büyük olduğu için isimlendirmenin bu şekilde yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Güneşten 778.412.027 kilometre uzaklıkta olan gezegen, 13,056 km/s yörünge hızına sahiptir. 2018 yılında yapılan son araştırmalara göre ise gezegenin 79 uydusu bulunmaktadır. Kütleye göre yapılan sıralamada da ilk sırada yer alan Jüpiter, dünyanın kütlesinin yaklaşık 10 katına eşittir.
En Küçük Gezegen Merkür’ün Özellikleri
Güneşe en yakın gezegen olarak bilinen Merkür, aynı zamanda en küçük gezegen olarak öne çıkıyor. Ne zaman keşfedildiği bilinmemekle birlikte M.Ö. 3000’li yıllardan kalan Sümer kaynaklarında Merkür isminin geçtiği bilinmektedir. Ağır metaller ve kayalardan oluşan Merkür, kendi ekseni etrafında çok yavaş dönmektedir. Bu nedenle de Merkür’deki bir gün, dünyadaki 176 güne denk gelmektedir. İsmini ise yine Roma mitolojisindeki ticaret ve haberleşme tanrısı olan Merkür’den almıştır. Güneşe yakınlığı nedeniyle bu gezegen üzerinde araştırma yapmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle de gezegen hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır. Çıplak gözle izlenebilen gezegenler arasında yer alan Merkür, güneşe yakın olması nedeniyle hem yüksek sıcaklığa sahiptir hem de daha fazla ışık aldığından dolayı daha fazla ışık yansıtmaktadır.
Hangi Gezegen Ters Yönde Döner?
Tüm gezegenler aynı yönde bir dönüşe sahip olsa da sistemdeki Venüs bir istisna oluşturmuş durumda. Tüm gezegenlerin ters yönünde dönen Venüs, üstelik dönüş süreleriyle de farklılık içeriyor. Kendi etrafındaki dönüşünü 243 günde tamamlayan Venüs, buna karşılık Güneş etrafındaki dönüşünü 225 günde tamamlayabiliyor. Bu nedenle de ters döndüğü gibi bir günün bir yıldan daha uzun olmasıyla da farklılık içeriyor.
Gezegenlerin Güneşe Göre Yakınlık Sıralaması
Güneşe olan uzaklıklarına göre gezegenler sıralandığında en yakın gezegen olan Merkür başta olmak üzere sıralama şu şekildedir; Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
Gezegenlerin isimleri nereden gelir?
Gezegenlerin adlandırılmasında, Yunan ve Roma Mitolojisi etkili olmaktadır. Ancak bu etki, sadece Dünya’da görülmemektedir. Dünya dışındaki tüm gezegen isimlerinin bir karşılığı Yunan ve Roma Mitolojisinde bulunmaktadır.